Temizlik ve Hijyen

Temizlemek, Sanitize Etmek ve Dezenfekte Etmek: Fark Nedir?

İster yaz aylarına yaklaşıyor ister iş yerinizi vuracak bir sonraki grip mevsimine hazırlanıyor olun, çalışanlarınızın ve müşterilerinizin güvenliğini sağlamak önemlidir. Bunu yapmak, zararlı hastalıkların ve hastalıkların yayılmasını önlerken güven inşa edecektir. Ancak başlamak için temizlik ile sanitasyon ile dezenfeksiyon arasındaki farkı ve bunların ne zaman yapılacağını anlamak çok önemlidir.

Temizlik Nedir?

İster gerçek mekanda faaliyet gösteren bir mağazada ister bir ofis ortamında bir işletmeyi yönetiyor olun, çalışanlarınızı ve müşterilerinizi korumanın ilk ve en önemli adımı temizliktir. Özünde, temizlik en basit ifadeyle bir yüzeydeki kiri ve kalıntıları temizlemektir.

Klasik temizlik anlayışında geçmişten günümüze temizlik uygulamalarında gördüğümüz en yaygın yöntem ılık su ve sabunla temizlik yapmak. Pek tabii bir yüzeyi ılık su ve sabunla ovmak, yüzey üzerindeki mikropları parçalayabilir ve çıkarabilir. Ancak bir yüzeyde oluşan birikintileri/kalıntıları temizlemeniz gerektiğinde klasik yöntemler istediğiniz sonuçları veremeyebilir. Söz konusu birikintilerin bertaraf edilmesinde en etkili çözüm , herhangi bir dökülmeden hemen sonra döküntü daha kalıntıya dönüşmeden temizlenmesi gerektiğidir.

Temizlik yapılmasının mikropların yok edilmesinde etkili olduğunu ancak klasik yöntemlerin (ılık su ve sabun) tamamen mikropların yok edilmesinde yeterli olamayacağını da unutmamak gerekir. Bu nedenle, günlük temizlik rejiminizi sanitize (sterilize) etme ve dezenfekte etme gibi uygulamalarla birleştirmeniz gerekmektedir.

Sanitize (Sterilize) Etmek Nedir?

Tipik olarak, bir yüzeyin sterilize edilmesi, bir yüzeydeki bakterileri yok etmek için özel etkili temizlik ürünlerinin kullanılması anlamına gelmektedir. Bu yöntem virüsleri öldürmek için tasarlanmamıştır. Virüslerin tamamen yok edilebilmesi ancak dezenfekte etmekle mümkündür. Ayrıca temizlemek ile dezenfekte etmek arasındaki en temel fark, yalnızca dezenfekte etmenin virüsleri öldürebilmesidir. Sanitize (sterilize) etmek temel olarak, bir yüzeydeki mikrop sayısının, yetkili kurum ve kuruluşların belirlediği, halk sağlığını bozmayacak ve tehdit etmeyecek standartlarda tutacak güvenli bir seviyeye indirmek anlamına gelir. sanitasyon düzenli temizlikle birleştiğinde, çalışma alanınızı tüm çalışanlar için güvenli tutmaya yeterli bir yöntemdir.

Ne kadar ve nasıl bir sterilizasyon yapacağınızın işinize bağlı olacağı da unutulmamalıdır. Örneğin hazır yemek işletmesi mutfağında, yemek hazırlamak için kullanılan tüm alanın, kullanılan araç ve gereçlerin yeterince temiz olduklarından emin olmalıdır. Bunun olması için de tüm çalışma alanlarının sürekli temizlenmesi ve sterilize edilmesi gereklidir. İşletme günlük temizlik planını oluştururken en doğru yöntemleri belirlemeli ve tesis ihtiyaçlarını da daima göz önünde bulundurmalıdır.

Dezenfekte Etmek Nedir?

Temizlik ve sanitasyonla karşılaştırıldığında, dezenfeksiyon bakteri ve virüsleri yok etmenin en etkili yoludur. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, giysi, mobilya ve daha fazlası dahil olmak üzere yüzey ve nesne türlerini dezenfekte etmenin çeşitli yollarını listeler. Dezenfekte etmeniz gereken şey ne olursa olsun, bunu yapmak için doğru ürünleri kullanmanız gerekmektedir.

Çeşitli yöntemlerle dezenfekte etmek mümkündür. Örneğin, bir tuvaleti çamaşır suyu kullanarak dezenfekte edebilirsiniz. Ek olarak, yüzeyleri silmek için dezenfekte edici mendiller kullanabilirsiniz. Genel olarak mikropları %99,999’a varan oranlarda öldüren söz konusu ürünler, bir alanın dezenfekte edilmesinde etkili bir şekilde kullanılabilirler.

Dezenfeksiyon ürünleri etkili ürünler olduklarından, belirli ürünlerle çalışırken eldiven ve maske takılması zorunludur. Dezenfekte edilen alanların havasının kişi sağlığına zararsız hale gelebilmesi adına, ortamdaki tüm pencerelerin açılması ve havalandırma işlevi gören fanların da çalışıyor olduğundan emin olmakta son derece önemlidir. Geçmişe yaşadığımız pandemi sürecinden de hatırlayacağınız üzere, yalnızca bir kişinin hasta olduğu dezenfekte edilmemiş bir ortamda, sağlıklı diğer kişilere hastalık yapıcı mikropların/virüslerin süratle yayıldığı süreçleri yaşamıştık. Dolayısıyla sağlık hizmetleri çalışanlarının ya da hasta kişilerle temasın söz konusu olabileceği ortamlarda bulunan kişilerin sık sık dezenfekte etme işlemlerini aksatmadan yapmaları gerekir.

Temizlemeli, Sanitize (Sterilize) Etmeli veya Dezenfekte Etmeli misiniz?

Çok teknik olmayan cevap, duruma göre değişir. Çalışma alanınızı her günün sonunda, özellikle de ofiste birisi hasta olduğunda temizlemek genellikle akıllıcadır. Eğitim gibi bir sektördeyseniz, muhtemelen öğrenciler yüzünden günde bir veya iki kez temizlik yapacaksınız. Hem sterilize etme hem de dezenfekte etme, daha yoğun oldukları için daha seyrek gerçekleşecektir.

Herhangi bir nedenle bakteri ve virüslerden endişe ediyorsanız, alanınızı temizlemeye ve dezenfekte etmeye başlamak isteyeceksiniz. Özellikle, kapı kolları ve aydınlatma anahtarları gibi çok temas edilen alanlar, yüksek miktarda bakteriye en yatkın alanlardır. Grip mevsiminde birkaç dakikanızı ayırarak belirli bölgeleri dezenfekte edici mendillerle silmek daha güvenli bir çalışma ortamı sağlayacaktır.

Son olarak, temizlemek, sterilize etmek veya dezenfekte etmek gibi işlemlere başlamadan önce, ihtiyacınıza cevap verecek en doğru yöntem(ler)i belirlemek adına, bir durum değerlendirmesi yapmak en sağlıklı sonuçları verecektir.

Ne Zaman ve Neyi Temizlemeli?

Sanitasyon, temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerini bakteri ve virüsleri yok etme araçları olarak düşünebiliriz. Buradaki ana fikir, ortamınızı daha güvenli hale getirmek için mikropları öldürmek isteğinizdir. Ancak farklı yüzeylerden virüsleri temizlemek için klasik temizlik yöntemlerinin istenilen sonuçları vermeyeceğinin de bilinmesidir. Bununla birlikte hijyenin ön planda tutulduğu çoğu ortamı çalışır durumda tutmak için genellikle sanitasyon yeterli olmaktadır.

Sektörünüz ne olursa olsun, tüm yüksek trafik alanlarını ve gıda ile temas eden alanları sterilize etmek zorunlu bir ihtiyaçtır. Ayrıca doğru alanlarda, doğru temizlik ürünlerinin kullanılması tüm bakterileri öldürmenizi, amaçladığınız duruma ulaşmanızı sağlayabilir. Bununla birlikte sterilize etmek yada yüzeyleri temizlemek, her zaman temizlik ürünlerinin kullanılması gerektiği anlamına da gelmez. Teknik olarak, sıcak su da bakterileri öldürecek kadar ısındığında bu işlevi görür. Örneğin sıcak su, bulaşık makinesine koyduğunuz çatal bıçak takımlarını ve tabakları dezenfekte edecek etkiye sahiptir.

Sonuç olarak, ortamların hijyeni için düzenli olarak temizlik yapılması ve gerektiğinde sterilize edilmesi son derece önemlidir. Haftada bir sterilize etmek faydalı olabilirken, riskli işletmelerin bakterileri daha aktif bir şekilde ortadan kaldıracak çözümler bulması gerekecektir. Bu noktada yılın belirli dönemlerini ve bu dönemlerin getirdiği durumları, çalışanların hasta/sağlıklı olup olmadığını ve tesisinizin kullanım durumunu göz önünde bulundurarak hareket edilmelidir.

Ne Zaman ve Neyi Dezenfekte Etmeli?

Belirtildiğimiz gibi, sterilize etme genellikle daha güvenli ve daha sık yapılan bir seçenektir, ancak dezenfeksiyon, virüslerin ortamlarda yayılmasını önlemenin en temel taşıdır. Düzgün bir şekilde dezenfekte edildiğinde iş yeriniz, çalışanların ve müşterilerin bir araya gelmesi için güvenli bir ortama dönüşecektir.

Bunu göz önünde bulundurarak, tüm yoğun trafik alanlarını duruma göre dezenfekte etmek en iyisidir. Grip mevsiminde ve genel olarak kış aylarında, insanların hastalanma olasılığı daha yüksek olduğundan dezenfeksiyon daha düzenli hale gelmelidir. Bir laboratuvarda veya bir sağlık kuruluşundaysanız, çeşitli yüzeylerden virüsleri sık sık uzaklaştırmak için özel dezenfektan yöntemleri ile olumlu neticeler alınması mümkünüdür.

Dezenfeksiyon sırasında en iyi sonuçları almak için, alanı önce temizlemeli, temizliğin ardından dezenfekte etmeli. Bir ürüne/alana uygulama yaparken nasıl uygulayacağınızdan emin değilseniz, işlemle ilgili kullanım talimatlarını ve ilgili ürünlerin etiketlerini muhakkak incelemelisiniz.

Son olarak dezenfeksiyon işlemleri için en doğru zamanlar ise, alanlarda kimsenin olmadığı ve bu işlemler sonrasında kişilerin etkilenmeyecekleri kadar sürelerin geçtiği şekilde olmalıdır. Aksi halde plansız yapılacak işlemler kişiler için zararlı olabilir.

Bu işlemleri yaparken kullanmanız gereken ürünleri BAVVEY ‘den temin edebilirsiniz!

Daha sağlıklı ve daha güvenli bir çalışma ortamlara kavuşmak için temizlik personelinizin kullanması gereken, en iyi kişisel koruyucu ekipmanları firmamızdan temin edebilirsiniz. Temin ettiğiniz bu donanımlar ile personeliniz çalışma alanlarını temizlerken ve dezenfekte ederken korunmuş olurlar.

Tüm toplu Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) ürün talepleriniz için en çok ihtiyacınız olanları BAVVEY olarak uygun toptan satış fiyatlarıyla sağlayabiliriz. Güvenliğinizin kârlılığınızı tehlikeye atmasına izin vermeyin.
Bize telefonla (0212) 512 4012 numaralı iletişim hattımızı arayarak, WhatsApp (0538) 213 6330 iletişim hattımızdan veya info@bavvey.com E-posta adresimize mail atarak ulaşabilirsiniz.